PRIMARIA COMUNEI SCINTEIA

Judetul Iasi

URBANISM

    Echiparea tehnica a teritoriului
    Reteaua rutiera

    Lungimea totala a drumurilor din comuna Scinteia este de 24.34 km. Starea tehnica a retelei de drumuri este diversa.

    Astfel:

  • drumul  judetean 248 este modernizat in timp ce drumul judetean 246 este din pamant, greu accesibil;
  • satul  resedinta de judet are in parte strazi cu asfalt, pietruite, dar in mare majoritate drumuri satesti din pamant, greu accesibile pe timp nefavorabil;
  • drumurile  comunale sunt in parte pietruite, dar cele mai multe sunt de pamant greu accesibile chiar si pe timp favorabil.
  • satele componente ale comunei au in putine drumurilor fiind din pamant.

    Gradul de vascularizare rutiera este de 0.582 km drumuri judetene si comunale la 100 ha suprafata, cu 52.4% mai mare ca media pe judet.
    Comuna Scinteia este deservita de statia C.F.R. Scinteia.

    Situatia drumurilor din comuna Scinteia


    Reteaua electrica
    Teritoriul comunei Scinteia este strabatut in extremitatea vestica de reteaua de inalta tensiune de 220 kv. O ramificatie de linie de medie tensiune asigura alimentarea a 13 posturi de transformare cu o putere instalata de 1717 kv. Retelele de joasa tensiune care asigura alimentarea consumatorilor casnici, a institutiilor si agentilor economici au o lungime de cca. 29,0 km. Gradul de electrificare a consumatorilor casnici este de peste 95.0 % existand in continuare cereri de racordare la reteaua electrica.

    Gospodarirea apelor si alimentarea cu apa
    Reteaua hidrografica care brazdeaza teritoriul comunei Scinteia este formata din paraul Rebricea care are o serie de afluenti (paraul Rebricea Seaca, paraul Tufesti, paraul Cucoara etc.). Regimul hidrografic al acestor cursuri este torential, caracterizat prin cresteri de nivel si debite primavara la topirea zapezii si vara la ploi torentiale.
    Aceste cresteri de nivele si debite se manifesta prin fenomene de eroziuni pe arii mari, afecteaza partial vetrele de sat din Lunca Rates si Scinteia, pericliteaza siguranta circulatiei pe calea ferata prin slabirea platformei si a podetelor CF, afecteaza drumurile si podurile rutiere etc. Limitarea acestor fenomene s-a realizat prin regularizarea partiala a paraului Rebricea (aval de satul Scinteia), executarea unui iaz (peste 20 ha. in prezent secat) in partea sudica a satului Scinteia, unele lucrari de terasare (viile de la Borosesti), impaduriri (coastele dealului de la est de Lunca-Rates) etc. Amenajarile pentru irigatii insumeaza cca. 0 ha. pe total comuna.
    Apele subterane sunt legate direct de structura geologica, ele alimentand cele cca. 238 fantani din teritoriu care asigura alimentarea cu apa a gospodariilor. Toate fantanile de pe teritoriul comunei au apa suficienta, dar nu corespund in totalitate din punct de vedere organoleptic (la Lunca Rates, Ciocarlesti, Tufestii de Sus, Rediu). Pentru satul Scinteia exista o alimentare de pe tertoriul comunei Scheia (dealul Cauesti) prin puturi forate cu o aductiune de cca. 2 km care are o retea ce alimenteaza ferma de vaci. Desi reteaua este extinsa catre gara Scinteia, baza de receptie si o zona de locuit adiacenta, in prezent nu este in stare de functionare. Retele locale de alimentare mai sunt la sectia spitalului Socola de la Ciocarlesti, la Borosesti (o retea de alimentare si distributie de cca. 2 km, in curs de extindere) etc.

    Reteaua de telecomunicatii, activitatea de posta
    Comuna Scinteia este conectata la reteaua telefonica judeteana si la telefonia mobila. Liniile de conectare a localitatilor masoara cca. 4 km. in localitatea Scinteia care are 128 abonati si cca. 2.0 km. (linie de legatura) la Borosesti care are 20 abonati.
    Activitatea de posta asigura distribuirea efectelor postale (corespondente, colete, mandate postale, mandate de pensii etc.). In comuna la inceputul anului 1996 erau 458 abonati radio si 306 abonati TV.

    Alte echipari ale teritoriului

  • calea ferata cu statia CFR Scinteia strabate pe cca. 6 km. teritoriul vestic al comunei; Legatura pe relatia Iasi - Marasesti si Iasi - Roman se realizeaza prin 7 perechi de trenuri cu opriri in statia CFR Scinteia;
  • transportul auto este mai putin folosit, dar prin localitatea Scinteia trece traseul autobuzelor S. C. TRANSMIXT S. A. Iasi spre comuna Scheia (2 perechi de curse), precum si noile trasee de microbuze;
  • legatura intre satele componente se face cu mijloacele hipo proprietate particulara, dar cel mai adesea distantele sunt strabatute cu piciorul;
  • unele institutii (scolile din Scinteia, Bodesti, Borosesti, Primaria, Dispensarul etc.) dispun de incalzire din centrale proprii (combustibil lichid + solid);

    In concluzie, echiparea tehnica a teritoriului si a localitatilor comunei Scinteia este similara cu a tuturor comunelor mediane din judet, adaugandu-se legaturile bune pe caile de comunicatie spre municipiul Iasi (drumul judetean modernizat 248 si calea ferata). Cea mai mare disfunctionalitate o constituie legaturile dintre satele componente cat si drumurile satesti aproape toate din pamant si pe care se circula foarte anevoios mai ales pe timp nefavorabil.